top of page
  • Writer's pictureДиди Иванова

Хитри диетични заместители на храни

Updated: Jan 18, 2019


Ако искате да започнете да се грижите по-добре за своето здраве, но не знаете от къде да започнете, погледнете по-долу нашите десет лесни заместители на храни и напитки. Без значение дали имате желание да похапнете нещо сладко или храна с повече въглехидрати, предлагаме ви идеи как да направите по-здравословен избор:

Използвайте билки и подправки за овкусяване вместо сол. Понеже прекалената употреба на сол може да предизвика задържане на течности и високо кръвно налягане, преминаването към билки и подправки може да подобри вкуса на храната ви и е много по-здравословен избор. С огромното разнообразие от билки и подправки, които се предлагат, можете да откриете някои много добри комбинации и да се забавлявате с експериментиране и креативност в кухнята.Заместете сладките зърнени храни с овесена каша. Закуската за шампиони е важна, но защо не се откажете от сладките зърнени храни и вместо това си направете купа със здравословна храна. Използвайте чисти, обикновени овесени ядки с кокосово или бадемово мляко и поръсете малко горски плодове отгоре, за да добавите вкус, витамини и полезни хранителни вещества.Използвайте спираловидни зеленчуци за спагети вместо паста. Докато пълнозърнестата паста е страхотна, то бялата паста е лишена от много от хранителните вещества при обработката. Спираловидните зеленчуци предлагат добра алтернатива, ако искате по-леко ястие и ви осигурява едно от пет хранения на ден.Използвайте авокадо вместо майонеза. Следващият път, когато пожелаете да покриете сандвича си с майонеза, изберете авокадо вместо това. Има същия приятен кремообразен вкус и консистенция като майонеза, но съдържа омега-3 и добри мастни киселини, за разлика от нездравословните захари и мазнини.

Сменете газираните напитки и плодовите сокове с вода. Всички знаем колко важно е да бъдем хидратирани, но наистина няма нищо по-добро от добрата стара H2O. Газираните напитки и плодовите сокове може да утолят жаждата ви, но освен това съдържат изобилие от захар и изкуствени химикали! Ако обикновената вода не ви се струва достатъчно вкусна, опитайте да я подобрите с резен лимон или шепа горски плодове.

Заменете млечния шоколад с черен шоколад (поне 70% какао). Не всички шоколади са еднакви. Суровото какао е наистина много хранително и съдържа големи количества от желязо, магнезий и антиоксиданти. Черният шоколад има по-висок процент какаово съдържание, отколкото млечния шоколад и съдържа много по-малко добавена захар. Само няколко блокчета черен шоколад са достатъчни да заситят глада за сладко на повечето хора, благодарение на силния си и наситен вкус.

*Ако ви се похапва нещо сладко, опитайте протеиновия десерт ПроХ2 с подсладител – ще задоволи желанието ви за сладко, без да съдържа захар или глутен.

Разнообразете ежедневието си. Чаят и кафето са съществена част от ежедневието ни, но обмислете да преминете към билков чай като по-здравословна алтернатива. Чаят, който е без кофеин и не съдържа никакви калории, представлява приятен заместител на обикновения чай. Време да сложим чайника на котлона!

* Опитайте да добавите към кафето си лъжичка протеин на прах Форевер Лайт Ултра, вместо сметана. Ще постигнете приятен лек вкус с по-малко калории.

Сменете пържените картофки с печени сладки картофи. Всички знаем, че чипсът не е полезен за нас, поради съдържанието на високите нива на сол и наситени мазнини. Но какво да направите, когато искате да похапнете такава нездравословна храна? Опечете си вместо това един сладък картоф! Сладките картофи са богати на Витамин А, В и С, имат малко калории и доставят енергия с бавно освобождаване, която ще ви държи енергични по-дълго.Използвайте пюре от карфиол вместо тесто за пица. Въпреки че пицата е класика, тя също е с високо съдържание на калории и наситени мазнини. Направете си собствена по-здравословна версия, като използвате карфиол за коричката и си набавете добра доза от витамини, включително Витамин С, К и В6.  


Източник: Forever Living UK

62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page